MUSEUM TÆNKER GRØNT

På Moesgaard Museum er bæredygtighed afgørende. Derfor har museet valgt at tænke klimaet ind i sine IT-valg

BLEV GRAUBALLEMANDEN ET OFFER FOR KLIMAET?

Klimaet var også under forandring i førromersk jernalder, da Grauballemanden omkring år 290 før vor tidsregning mødte sin brutale død. Han blev henrettet, ofret til guderne og kastet i Nebelmosen syd for Grauballe ved Silkeborg, 34 år gammel.

Der er mange teorier om Grauballemandens død. En af de populære er, at klimaforandringerne på den tid havde givet en lang og hård vinter i Grauballemandens sidste leveår. Maden var sluppet op, folk sultede og foråret lod vente på sig. Man måtte formilde guderne. Bringe et offer. Det blev Grauballemandens endeligt.

I dag ligger verdens bedst bevarede moselig i sin montre på det smukke, nye Moesgaard Museum syd for Aarhus.

Grauballemandens liv og død er en af museets vigtigste historier til gæsterne. Men i en tid, hvor klimaforandringerne igen ændrer verden, skal museet også se fremad.

Det betyder blandt andet, at alle beslutninger på museet bliver vurderet på, hvordan de påvirker omgivelserne.

- Bæredygtighed er simpelthen en drivende faktor i udviklingen, også hos os. Det er ikke en diskussion, men et grundvilkår, siger Moesgaard Museums direktør, Mads Kähler Holst.


Derfor er det ikke et tilfælde, at museet traf det klimavenlige valg og købte refurbished IT-udstyr hos Nordic Computer i stedet for at belaste omgivelserne ved at købe nyt. Nu står to storagesystemer og tre servere på museet og sparer klimaet for 11 tons CO2 hvert eneste år.

- Vi stiller krav til vores leverandører, også på IT-området. Bæredygtighed er et væsentligt parameter i vores indkøb, og derfor vælger vi den klimavenlige løsning, når det giver mening, siger Mads Kähler Holst.

For museet er de bæredygtige valg en del af hele fortællingen om Moesgaard Museum. Placeret i de bløde, grønne bakker syd for Aarhus med udsigt over bugten, er naturen nærmest integreret i bygningen. Derfor forventer gæsterne også, at museet tager hånd om naturen og tænker på klimaet.

- Det bæredygtige skal kunne genkendes i alt, gæsterne møder. Bygningen, produkterne i kiosken og spisestederne, vores forbrug af ressourcer. Med placeringen i landskabet forventer man en forbundethed til de grønne værdier – en overensstemmelse i alt, vi gør. Vi skal være i balance og give de grønne hensyn plads. Derfor indgår bæredygtighed på linje med økonomi, kvalitet og kapacitet i de valg, vi træffer. Ikke som et stærkt budskab, men som noget helt naturligt, siger Mads Kähler Holst.

Moesgaard Museum er genåbnet efter coronakrisen, og holder åbent alle dage året rundt, dog ikke på mandage. Læs mere om museet her.

VIL DU OGSÅ SPARE CO2 PÅ DIN VIRKSOMHEDS IT-BESLUTNINGER? RING TIL OS PÅ 21 28 00 46 NU ELLER UDFYLD FORMULAREN NEDENFOR!

LÆS MERE OM VORES NYE CO2-BEREGNER HER

Vil du spare CO2 og penge?

- Så udfyld formularen, og vi kontakter dig